Historien om shampoo

Historien om shampoo går langt tilbage. Selv før shampoo, blev til shampoo som vi kender det idag, blev der brugt forskellige metoder til at rengøre håret. Shampoo er nu om dage, et uundværligt middel, til at vaske og pleje håret med. Der findes mange forskellige former for shampoo, og mange forskellige udbydere indenfor området. Nogle af de kendte mærker vi kender og elsker, er blandt andet shampoo fra Scandinavian Biolabs, fra L’Oréal Paris, fra Garnier, og mange flere. Shampoo laves nu om dage ofte, så det er rettet mod en bestemt type hår, og med forskellige dufte. Det er derfor muligt, at få lige præcis det hårpleje, der passer bedst til dig og din hårtype. 

Hvornår startede vi med at bruge shampoo?

Det er idag, en del af vores faste rutine, at vi vasker håret i shampoo, flere gange om ugen. Det ville virke helt forkert, hvis ikke shampooen havde sin faste plads på badeværelset. Sådan har det dog ikke altid været. Det er ikke mere end små 40 år siden, at man kun vaskede sit hår, med shampoo, omkring én gang i måneden, eller mindre. Årene før det, var det ej heller unormalt, kun at vaske hår med shampoo et par gange om året. 

Ikke længe før shampooen kom til, vaskede man håret i brun sæbe, hvorefter man skyllede efter med vand og eddike. Det fungerede fint, for ikke mere end omkring 60 år siden. Før det, brugte man fedtstof til at smørre ind i håret, for så engang imellem at vaske det i gæret urin. Man vaskede dengang kun sit hår meget sjælendt, og fik man lus, var den eneste løsning at klippe alt håret af. Grunden til, at man dengang ikke havde behov for at vaske håret oftere, var at hovedbeklædning, som hatte og tørklæder, var meget populære. Håret blev derfor ikke, vist frem særlig tit. Derudover brugte man også ofte parykker, og ellers var håret sat op. Hængehår var en sjældenhed i gamle dage. 

Midler til at vaske håret med, har altså haft en lang rejse, og i dag findes der derfor et utal af muligheder indenfor shampoo varianter

Hvorfor bruger vi shampoo?

Hovedårsagen til at vi bruger shampoo, til at vaske med, er for at få renset og vasket håret. Ved at bruge shampoo, vasker du snavs og skidt ud af håret, så det igen er rent og dejligt at se på når du tager på date. Men håret bliver faktisk slet ikke så beskidt, som mange tror. Fedtet hår, kommer af, at hovedbunden i sig selv, producere et stof kaldet talg. Dette stof, er det fedt, som beskytter håret og hårsækkene, men det er også det, som får støv og snavs, til at sætte sig i håret. Talg er et vandafvisende stof, og netop derfor, er vi nødt til at bruge shampoo for at rense håret, så det igen bliver rent. I vores tid, bliver shampoo dog også brugt som et middel, til at afhjælpe enten tørt eller fedtet hår, og til at få håret til at dufte på en bestemt måde. På den måde føler vi os altid godt tilpas efter en hårvask med shampoo.